MUISTILISTA KOULUN ALKUUN VANHEMMILLE

Muistilista koulun alkuun
Elokuu tuo mukanaan jännittävän ja merkityksellisen hetken monissa perheissä: koulun aloitus. Etenkin ekaluokkalaisten vanhemmille kaikki koulun aloitukseen liittyvä on uutta ja ensimmäinen kouluvuosi on suuri askel ja siihen valmistautuminen voi tuntua valtavalta urakalta. Tämä muistilista auttaa sinua varmistamaan, että kaikki oleellinen tulee huomioitua ja hankittua ajoissa.


Lue myös: LAPSIPERHEEN ARJEN RUTIINIT – KUINKA SAADA ASIAT TEHDYKSI?

Muistilista koulun alkuun

Koulumatkan harjoittelu/h2>
Koulumatka on yksi tärkeimmistä asioista, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Kävele tai pyöräile lapsen kanssa koulumatka useaan kertaan ennen ensimmäistä koulupäivää. Näin lapsi oppii reitin ja sen mahdolliset vaaranpaikat. Opeta myös lapselle perusliikennesäännöt, kuten missä saa ylittää tien, miten käytetään suojatietä ja miksi on tärkeää katsoa molempiin suuntiin ennen kuin ylittää tien.

Kotiavain/h2>
Jos lapsi tulee kotiin ennen kuin vanhemmat pääsevät töistä on tärkeää hankkia lapselle oma kotiavain. Harjoittele kotiavaimen käyttöä lapsen kanssa, jotta oven avaaminen ja sulkeminen onnistuu varmasti myös itsenäisesti ja lapsi myös muistaa ottaa avaimet mukaan kouluun lähtiessään. Keskustele myös lapsen kanssa etukäteen mitä tehdä erilaisissa tilanteissa jos avain esimerkikksi unohtuu tai hukkuu.

Puhelin/h2>
Koulutaipaleen alkaessa usein myös lapsen ensimmäiseen puhelimeen liittyvät asiat nousevat ajankohtaiseksi. Jos lapsi on usein yksin kotona tai kulkee itse koulumatkat, voi puhelin olla tarpeellinen turvaväline. Hankkikaa yksinkertainen puhelin, jossa on perustoiminnot ja opettakaa lapsi käyttämään sitä. Meillä jo eskarissa on ollut ensipuhelimena käytössä kellopuhelin, jota voin kyllä lämmöllä suositella. Mikäli kuitenkin päädytte hankkimaan tavallisen älypuhelimen, muistakaa myös asettaa selkeät säännöt puhelimen käytölle: milloin sitä saa käyttää, missä tilanteissa ja miten pitkään. Muistuttakaa lasta siitä, että puhelin on ensisijaisesti turvallisuutta varten, ei viihdettä.

Koulutarvikkeet/h2>
Koulutarvikkeiden hankinta on etekin tulevalle koululaiselle konkreettinen merkki koulun alkamisesta ja ihana tapa valmistautua siihen. Hankkikaa kaikki tarvittavat koulutarvikkeet ajoissa. Ostoslistalta löytyvät usein esimerkiksi kynät, kumit, teroitin ja koulureppu. Koulurepun valinnassa kannattaa panostaa ergonomiaan ja käytännöllisyyteen. Merkitkää lapsen nimi kaikkiin koulutarvikkeisiin, vaatteisiin ja reppuun. Tämä helpottaa tavaroiden tunnistamista ja löytämistä, jos ne sattuvat katoamaan.

Muistilista koulun alkuun

Rutiinit kuntoon/h2>
Tärkeä osa kouluvuoden alkuun valmistautumisessa on myös rutiinien selkiyttäminen kesäloman jäljiltä. Jos päivärytmi on kääntynyt hiukan myöhäisemmäksi, kannattaa sitä ajoittaa uudelleen hyvissä ajoin. Päättäkää yhdessä vanhempien kesken lapselle sopiva nukkumaanmenoaika joka mahdollistaa riittävän unen. Ekaluokkalainen tarvitsee noin 10–12 tuntia unta yössä, jotta hän jaksaa keskittyä ja oppia koulussa.Käykää myös yhdessä läpi aamurutiinit, jotta aamut sujuvat pieneltä koululaiselta mahdollisimman mukavasti. Näihin kuuluvat esimerkiksi heräämisaika, aamupala, pukeutuminen ja koulutarvikkeiden tarkistaminen. Harjoitelkaa näitä muutamana aamuna ennen koulun alkua, jotta lapsi oppii itsenäiseksi ja aamut sujuvat ilman kiirettä. Mikäli lapsi koulupäivän jälkeen viettää iltapäivää yksin kotona, on myös hyvä käydä läpi iltapäivän kulku. Mitä kotiin palattua tehdään, ja mikä on sopiva välipala koulupäivän jälkeen?

Sosiaaliset taidot ja kaverisuhteet/h2>
Koulun alussa on myös tärkeää tukea lapsen sosiaalisten taitojen kehitystä, etenkin mikäli koululuokka ei ole lapselle eskarista entuudestaan tuttu. Kannustakaa lasta tutustumaan uusiin kavereihin. Ole myös kiinnostunut lapsen ystävyyssuhteista.

Vapaa-aika ja harrastukset/h2>
Arki voi tuntua usein kiireiseltä, ja nykyisin jo pienilläkin lapsilla voi olla harrastuksia monia kertoja viikossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koulun aloitus on iso muutos ja ekaluokkalaiset ovat vielä kovin pieniä. Arjesta ei siis kannata tehdä liian kuormittavaa. Varmistakaa, että lapsella on riittävästi aikaa leikkiä ja levätä.

Muistilista koulun alkuun

Positiivinen asenne ja kannustaminen

Koulun alku voi olla jännittävä ja joskus jopa pelottavakin kokemus lapselle. Meille vanhempainillassakin painotettiin opettajan toimesta, että koulusta ja sen aloituksesta tulee puhua lapselle positiivisesti ja kannustavasti. Tämä luo lapselle turvallisen tunteen, sekä mielikuvan siitä että hänen koulutaipaleensa aloitus on merkityksellinen asia ja opiskelu tärkeää. Osoittakaa kiinnostusta lapsen koulupäiviä kohtaan. Kysykää, miten päivä sujui, mitä uusia asioita opittiin ja keitä uusia kavereita löytyi. Tämä auttaa lasta tuntemaan, että hänen koulunkäyntinsä on tärkeää ja arvostettua.

Ekaluokan alku on merkittävä vaihe sekä lapselle että vanhemmille. Huolellinen valmistautuminen ja arjen rutiinien luominen helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen. Muistilistan avulla varmistat, että lapsesi koulupolku alkaa mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti. Toivotan kaikille ekaluokkalaisten vanhemmille antoisaa ja iloista koulun aloitusta!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *