|

UNTA ETSIMÄSSÄ

Whisbear

Kaupallinen yhteistyö: Unikarhu
Vauvojen uni ja unisykli on erittäin paljon meidän aikuisten unesta poikkeavaa. Vauvojen unisyklin pituus on noin 40-50 minuuttia, jonka jälkeen vauva voi havahtua hereille ja tarvita apua päästäkseen takaisin syvään uneen. Aikuisella tämä sykli on huomattavasti pidempi, ja syklistä toiseen siirtyminen helpompaa. Lisäksi vauvan uneen vaikuttaa todella moni asia, kuten päivärytmi, päivän tapahtumat, lapsen kehitysvaihe sekä opitut taidot. Kaikki nämä voivat heikentää vauvan unta, ja sitä kautta vaikeuttaa syklistä toiseen siirtymistä.

 

Whisbear

Hyvät rutiinit

Tärkeä perusta vauvan hyvälle unelle on säännölliset ja hyvät rutiinit. Säännöllinen päivärytmi ulkoiluneen, leikkihetkineen ja ruokailuineen helpottaa vauvan unta valtavasti. Toki pienellä vauvalla rytmiä ei niinkään ole, mutta rytmin muodostumista voidaan edesauttaa erottamalla päivä ja yö selkeästi toisistaan ja aktivoimalla vauvaa päiväsaikaan. Iltaisin taas on aika rauhoittua, esimerkiksi iltakylpy, yöpuvun pukeminen, valojen himmentäminen ja iltasatu voivat olla yöunia helpottavia rutiineja. Meillä on pyritty tekemään päivien rytmi mahdollisimman säännölliseksi ja selkeäksi, jotta arki olisi toimivaa ja lapset tietäisivät mitä seuraavaksi tapahtuu. Sofia esimerkiksi on tempperamentiltaan sen verran vahva, että säännölliset ja toimivat rytmit ja rutiinit ovat todella tärkeitä hänen kanssaan.  Tästä huolimatta välillä unien kanssa on vaikeuksia, ja hän ei esimerkiksi vieläkään ole oppinut nukkumaan koko yötä heräämättä.

Whisbear

Miten meillä tällä hetkellä nukutaan?

Yksinkertaisesti vastattuna; hyvin vaihtelevasti. Yöunta kertyy yhteensä 8-9,5 tuntia, mutta meillä ei tosiaan kokonaisia öitä nukuta. Sofia käy illalla nukkumaan omaan sänkyynsä 20.30-21 aikoihin, ja hän tarvitsee nukahtaakseen edelleen aikuisen läsnäoloa. Hän yleensä kömpii aamuyöstä meidän sänkyyn, eikä tästä tavasta olla vielä saatu aikaiseksi pyrkiä pois. Olisin ollut erittäin kiitollinen, mikäli olisin jo hänen vauva-aikanaan tajunnut kokeilla Whisbearia avuksi parempiin uniin!

Kuopuksemme, heinäkuussa syntynyt Minea puolestaan käy nukkumaan yleensä 21 aikoihin, ja nukkuu yönsä vaihtelevasti 1-3 syötöllä. Tosi hyvin siis, sillä parhaimmillaan hän on nukkunut jopa yli 6 tunnin unipätkiä, jollaisia Sofialla ei todellakaan vielä tässä iässä ollut! Päivällä Minea nukkuu keskimäärin kolmet unet, joista ensimmäiset jo 1,5-2 tunnin päästä aamuheräämisestä. Loput päivän unipätkät ovatkin hyvin epäsäännöllisiä sekä ajoitukseltaan, että myös pituudeltaan. Parhaiten hän nukkuu unensa kantorepussa, jossa unta riittää jopa useammaksi tunniksi. Muuten unipätkät ovat kestoltaan ehkä jotakin 15 minuutista tuntiin.

Whisbear

Unikarhu tyynnyttää

Melko pian Minean syntymän jälkeen huomattiin, että hän ei syö tuttia mikä osaltaan on vaikeuttanut nukkumista ja rauhoittumista. Tutin syömisen puute johti helposti siihen, että hän tyynnyttää itsensä helposti rinnalla, vaikka maha olisikin täynnä, jonka jälkeen luonnollisesti puklailua on jonkin verran.  Lisäksi unisyklistä toiseen siirtyminen on hänelle haastavaa. Melko pian keksittiin kuitenkin kokeilla erilaisia ”huminaääniä” hänen rauhoittamisekseen, ja huomattiin että hänen kohdallaan se toimii! Esimerkiksi youtubesta löytyy runsaasti pitkiä äänipätkiä hakusanoilla ”white noise”,  ”pink noise” tai ”baby noise”. Mutta tähän on onneksi olemassa myös helpompi ratkaisu, joka säästää hermoja ja puhelimen akkua.  Ja se on Whisbear unikarhu! Sain yhteistyössä heidän kanssaan meille testattavaksi Whisbear unikarhun, joka on varsin innovaatiivinen ratkaisu lapsen nukahtamisen tueksi. Itkusensorilla varustettu nalle tunnistaa lapsen itkun, ja aloittaa pinkin kohinan joka rauhoittaa vauvan takaisin untenmaille.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan nalle toimii niin, että se humisee 40 minuuttia jonka jälkeen ääni vaimenee ja nalle siirtyy standby-tilaan. Havaitessaan itkua tai muuta heräämiseen viittaavaa ääntelyä tai liikehdintää, käynnistyy äänilaite ja nalle kohisee vielä 20 minuuttia lisää. Mikäli nalle ei havaitse ääniä kolmeen tuntiin, sammuu se kokonaan. Hiustenkuivajaa muistuttava kohina rauhoittaa vauvaa tehokkaasti ja helpottaa nukahtamista. Lisäksi painamalla itkusensoria n. 10 sekunnin ajan saa nallen asetettua suoraan valmiustilaan ilman 40 minuutin huminaa.

Whisbear

Päiväunien pelastaja

Minea on uneen liittyvissä asioissa hyvin esikoisestamme Sofiasta poikkeava tapaus. Siinä missä Sofia jo pienestä pitäen nukkua posotti usean tunnin unia vaunuissa riippumatta siitä, liikkuiko vaunut vai ei, kuopuksemme Minea herää välittömästi vaunujen pysähtyessä ja nukkuu usein päivällä muutenkin maksimissaan tunnin pätkiä. Jos esimerkiksi ollaan liikenteessä esimerkiksi kauppareissulla, nukkuu Minea usein autossa, herää kauppareissun aikana ja nukkuu taas kotimatkalla. Ja hereillä ollessaan hän viihtyy tosi huonosti kaukalossa tai vaunuissa, jonka takia usein turvaututaankin kantovälineisiin. Olen tulkinnut, että unisyklistä toiseen siirtyminen tuottaa hänelle hieman hankaluuksia, mihin voi toki vaikuttaa myös se että hän ei syö tuttia. Vauva-aikana Sofia usein unisyklin vaihtuessa imi kevyen unen vaiheen ajan tuttia, kunnes oli taas sikeän unen aika. Whisbear on tuonut helpotusta myös näihin tilanteisiin! Karhun huminan ansiosta Minea saattaa päästä uuteen unisykliin kiinni myös turvakaukalossa tai vaunuissa ilman aikuisen apua.

Ollaan testattu Whisbearia nyt muutaman viikon ajan, ja se on kyllä todella helpottanut meidän unia ja nukahtamista! Valkoisen kohinan avulla Minea rauhoittuu nopeasti herätessään, ja saattaa näin ollen nukkua 2-3 unisykliä peräkkäin. Aivan huippua! Karhu on meillä yöunien lisäksi mukana paljon myös päivisin, ja se kulkee meidän mukana jopa vaunulenkeillä ja autoillessa, koska ollaan koettu se niin toimivaksi rauhoittajaksi. Yöuniin ei olla vielä saatu merkittävää apua nallesta, mutta meillä yöunet ovat varsin vaihtelevia muutenkin. Toisinaan meillä nukutaan viisi-kuusi tuntia heräämättä, kun taas toisinaan herätään ensimmäisen kerran jo tunnin kuluttua unille menemisestä.

Tämän hetkisen kokeilujakson perusteella Whisbearista on kyllä todella hyötyä, ja toivon että saadaan vielä yöheräilyjä helpotettua tämän avulla. Ja parastahan Whisbearissa on se, että se on todella monikäyttöinen ja näin ollen sopii hyvin erilaisiinkin perheisiin ja unitottumuksiin. Meillä nalle laitetaan yleensä päälle jo nukkumaan käydessä, mutta toisilla lapsilla voi olla toimivampaa laittaa Whisbear suoraan valmiustilaan vauvan unta valvomaan.

On kuitenkin syytä muistaa, että vauvalla on ensimmäisen elinvuotensa aikana useita erilaisia vaiheita, kuten tiheän imun kausia, yöhulinoita ja muita kehitysvaiheita, jotka vaikuttavat selvästi uneen ja sen laatuun. Puhumattakaan hampaista, flunssasta, vatsavaivoista, refluksista tai koliikista. Ja pienen vauvan kokonain yöhän käsittää maksimissaan noin viisi tuntia, joten olisi kohtuutonta edes odottaa vauvalta sen pidempiä unipätkiä tai toivoa että Whisbear niitä takaisi. Mutta mikäli kyseessä on terve vauva, jolla syystä tai toisesta nukahtaminen tai unisyklistä toiseen siirtyminen on hankalaa, voi Whisbear tuoda kaivattua apua nukkumiseen. Ainakin sitä kannattaa kokeilla, meidän perhe suosittelee lämpimästi!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *